IKLAN
13 June 2013
Ayam Phat Phet
Salam Kembali.....
Menu yang agak ringkas malam tadi. Itu pun untuk menghabiskan stok ayam dalam peti ais. Oleh kerana masak dalam lintang pukang, so rasanya pun jadi lintang pukang juga. Terima kasih kepada
Tun Telani
kerana sudi kongsi resepi yang simple ini.
Ayam Phat Phet
Resepi:
widad@myr
Sumber:
tun telani
Bahan A (Blend)
5 biji cili padi(me guna 3 je)
2 hiris halia
kunyit hidup (me guna tsp kunyit serbuk)
1 atau 2 batang serai
5 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
Bahan B
3 keping ayam
1 batang serai
1 asam keping
4 helai daun limau purut
2 sudu sos tiram - tun tambah
sedikit Garam dan Gula
Cara-cara
Blend bahan A dan tumis hingga naik bau
Masukkan bahan B dan air (ikut byk mana kuah yg nak, tun letak around 1-2cup).
masak till mendidih, n kuah nmpak pekat.
done ^^
No comments:
Post a Comment
©
Tentang Dia
| Templates by :
Nurulchumel's Design
| All Rights Reserved™
No comments:
Post a Comment