IKLAN

02 July 2012

Pizza Sosej BlackPaper


Assalamualaikum.. Kalau dah terlebih rajin memang tak boleh nak cakap apa, maklumlah dah lama betul BM kita tu tak beroperasi.Bukan susah pun, cuma campak-campak je. Sebenarnya dah banyak kali iera resepi roti guna doh  ni. Tak kiralah buat pizza ke, roti ke, iera memang suka ikut resepi ni. Nantilah, lain kali kita try resepi lain pulak. Kalau bab topping tu, iera letak sosej je. Terpulang kepada stok yang ada cuma kali ni iera tambah sos black paper kimball je. Memang sedap rasanya......



Doh Roti * ikut resepi doh je

Bahan-bahan

500g tpg roti@tpg high protien
220ml air - hana masukkan skit2.
75g butter
100g gula
1 biji telur
1/4 camca pes 3+1 (nnti k.asma tunjukkan pes tuh tp hana xdok ganti shortening)
1 camca bread softener
1 camca garam
4 sudu susu tpg
1 paket mauripan (11gram)

Cara-cara
  1. Masukkan bahan-bahan untuk buat doh roti ke dalam breadmaker. Setting untuk doh. Lepas tu ON kan.jika xde BM, uli seperti biasa.
  2. Bila dah siap, tumbuk untuk keluarkan angin. kemudian bahagikan kepada beberapa bahagian. Buat bentu bulat. Rehatkan selama 10 minit
  3. Ambik sebiji doh. Canaikan biar diameter lebih kurang 10cm. Lipat ke atas dan ke dalam bahagian tepi seperti gambar disebelah (rujuk my.resipi) . Buat sehingga abih. Biarkan naik 2 kali ganda
  4. Sapukan kesemua roti dengan telur. Lepas tu letaklah topping di bahagian tengah/ lubang. Topping ni boleh buat apa saja ikut selera masing-masing.
  5. Bakar selama 12 minit pada suhu 180C. Bila dah masak, biarkan dalam 5-10 minit untuk nampak warna lebih perang.

Lebihan Doh tadi, iera buat ni untuk anak-anak breakfast
Photobucket

3 comments:

anitadiana said...
This comment has been removed by a blog administrator.
hana said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Cheq Sue said...
This comment has been removed by a blog administrator.
© Tentang Dia | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™