IKLAN

07 October 2012

Cekodok Pisang Gebu

Assalamualaikum.... 

Dah sarapan ke semua???? Iera baru je sarapan dengan kawan-kawan kat ofis. Tapi bukan sarapan dengan cekodok ni tau....tak kenyang makan ni untuk isi perut sampai tengahari. Kalau sekadar nak mengunyah boleh le.

Cekodok pisang ni iera cedok resepi dari Dapur Mat Gebu. Jangan pulak nak kata, buat cekodok pun kena google resepi kat internet. Takkan itu pun tak reti..... Bukan tak reti cuma nak pelbagaikan rasa je. Selalunya iera main campak-campak je tapi kali ni nak try ikut resepi je. Apa pun resepi memang sedap sebab sekali hidang terus habis. Minta izin tuan punya resepi untuk CNP kat sini ye... 


BAHAN-BAHANNYA :-) 
8 biji pisang emas 
3/4 camca teh soda bicarbonat
 1 camca besar gula peerang @ 1/3 camca besar gula halus
 1 cawan tepung gandum (haha sori tertinggal..tadi)
 1/4 camca teh garam halus 
Minyak untuk menggoreng

CARA MEMBUATNYA :-) 
Kupas pisang, lecek bersama gula, garam dan soda bikarbonate hingga hancur. Masukkan tepung dan gaul rata hingga sebati. Perap 30 minit. Panaskan minyak pada tahap kepanasan sederhana. Basahkan hujung jari dalam air, jemput kan adunan tadi ke dalam minyak panas, pastikan jangan banyak2, mat buat dalam 10 biji macam tu, sebab ianya akan kembang. Tapi ini bergantung pasa saiz kuali yang anda gunakan. Goreng hingga kuning keemasan pada seluruh bahagian cekodok. Angkat dan toskan. Letak atas paper towel dan biar minyak terserap. Hidangkan bersama kopi atau teh...

 Photobucket

No comments:

© Tentang Dia | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™