Assalamualaikum...
Antara banyak-banyak resepi kek pisang, resepi ini yang paling Iera suka. Dah banyak kali Iera buat kek ini. Mungkin rasanya agak lembab dan senang nak buat.
Kek Pisang
Bahan-bahan
- 150g pisang emas - dilecek - hana lebihkan 40g utk
lebih rasa pisang
- 180g tpg gandum- hana campur ngan tpg mixpancake (tpg
gandum 90g, tpg mixpancake 100g)
- 180g gula halus - klu nk kek kaler keperangan gune gula
perang
- 3 biji telor
- 120ml minyak masak
- 1 sudu teh ovelate
- 1 sudu teh soda bikabonat
- 1 sudu teh baking powder
- secubit garam
- hana tambah susu segar 2 sudu besar dan badam flakes
Cara-cara
- campur semua bahan di atas dan putar dengan mixer
hingga sebati dan adunan nampak putih
- masukkan kedalam loyang yang digris dengan minyak
masak, bakar 180 darjah selama 40 - 50 minit
- pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik
sekali ganda.
NOTE: Hana
blend pisang+susu dan sedikit gula. baki gula, ovelet dan telur pukul hingga
gebu. kemudian masukkan pisang blend td dan juga minyak. pehtu baru masukkan
tepung+ b.powder + soda bicarbonat yang telah di ayak. pehtu bakar.... sonang
jaa...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3 comments:
Post a Comment