IKLAN

14 June 2012

Bingka Susu

Assalamualaikum & Selamat pagi buat semua......





 Tiba-tiba terasa teringin nak makan kuih bakar. Cubalah godek koleksi resepi lama kot2 ada yang berkenan di hati. Sebenarnya resepi ni dah banyak kalu iera try dan memang tak jemu memakannya. Lagipun adunan ni tak delah banyak sangat. kalau buat setengah adunan pun dah cukup untuk kami sekeluarga. 



Sumber : yatiememories

BAHAN A : -
  • 1 cawan susu cair
  • 3/4 cawan susu pekat manis
  • 50 gm gula pasir (opt)
  • 1 cawan tepung gandum - diayak
  • 2 biji telur
BAHAN B :-
  • 500 ml air
  • 100 gm mentega / majerin
  • 50 gm tepung kastard
  • 1/2 sk esen vanilla
  • 1/2 sk garam
Cara-cara
  1. Satukan bahan A dan ketepikan
  2. Satukan bahan B dalam periuk dan kacau rata. Masak hingga pekat atas api perlahan.
  3. Masukkan bahan A ke dalam adunan yang dimasak, kacau rata dan masak terus hingga pekat lagi. Matikan api.
  4. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu mentega dan bakar pada suhu 160C selama 30 - 40 min atau hingga permukaan kuih garing.
  5. Biar kuih benar2 sejuk di dalam loyang, potong dan boleh dihidangkan. Kuih boleh disimpan dalam peti sejuk jika ingin dimakan dingin.
  6. Adunan boleh juga dibakar di dalam acuan bahulu pecah lapan.

Photobucket

2 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...
This comment has been removed by a blog administrator.
maz said...
This comment has been removed by a blog administrator.
© Tentang Dia | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™