|
Assalamualaikum & Selamat pagi buat semua...... |
|
|
|
|
|
|
Tiba-tiba terasa teringin nak makan kuih bakar. Cubalah godek koleksi resepi lama kot2 ada yang berkenan di hati. Sebenarnya resepi ni dah banyak kalu iera try dan memang tak jemu memakannya. Lagipun adunan ni tak delah banyak sangat. kalau buat setengah adunan pun dah cukup untuk kami sekeluarga.
|
BAHAN
A : -
- 1 cawan susu
cair
- 3/4 cawan susu
pekat manis
- 50 gm gula pasir
(opt)
- 1 cawan tepung
gandum - diayak
- 2 biji telur
BAHAN
B :-
- 500 ml air
- 100 gm mentega /
majerin
- 50 gm tepung
kastard
- 1/2 sk esen
vanilla
- 1/2 sk garam
Cara-cara
- Satukan bahan A
dan ketepikan
- Satukan bahan B
dalam periuk dan kacau rata. Masak hingga pekat atas api perlahan.
- Masukkan bahan A
ke dalam adunan yang dimasak, kacau rata dan masak terus hingga pekat
lagi. Matikan api.
- Tuang adunan ke
dalam loyang yang telah disapu mentega dan bakar pada suhu 160C selama 30
- 40 min atau hingga permukaan kuih garing.
- Biar kuih benar2
sejuk di dalam loyang, potong dan boleh dihidangkan. Kuih boleh disimpan
dalam peti sejuk jika ingin dimakan dingin.
- Adunan boleh
juga dibakar di dalam acuan bahulu pecah lapan.
|
2 comments:
Post a Comment