IKLAN

04 July 2012

Puding Roti Marble Coklat

Assalamualaikum... Daripada tengok roti gardenia tu terbuang je, lebih baik buat puding je. Lagipun tengok stok serbuk agar2 ada dalam peti ais. Puding ni memang sedap rasanya, lagipun dah ramai mencubanya.

 RESEPI PUDING ROTI MARBLE COKLAT
 source : hanamemories 

Bahan-bahan 
4 keping roti 
2 biji telur
 1/2 cawan susu pekat 
170ml susu cair 
10gram serbuk agar2 @ sepeket
 1/2 cawan gula - bleh kurangkan 
2 sudu besar butter@marjerin (cairkan)
 31/2 cawan air= hana gune cwn biasa 230ml 
2 sudu besar serbuk koko @ coklat emulco- hana campur coklat Hersheys
 emulco strawberry - ira tambah

Cara-cara Didihkan
 3 cwn air,serbuk agar2 dan gula ke dalam periuk. 
Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). 
Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih tadi. 
Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih lagi. matikan api.
 Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. (Jika menggunakan serbuk koko, bancuh dahulu dgn sesudu air panas jadikan pes agar tidak berbiji2@bergentel2 serbuk koko tersebut). 
Ambil sesenduk warna putih@plain dan tuang di tengah2 loyang. kemudian ambil sesenduk warna coklat, tuang di atas warna putih@plain tadi. biarkan puding gerak sendri ke tepi. tak payah ratakan atau kacau. ulang smula kaler putih@plain dan buat hingga habis.. 
ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan cepat sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku. 
Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. 
Nota : Kemanisan puding sila ejas ikut selera masing2. dan bagi yang kurang gemar berlemak, kurangkan sukatan susu pekat.
 Photobucket

3 comments:

Cheq Sue said...
This comment has been removed by a blog administrator.
tun_telani said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Dkna Abza said...
This comment has been removed by a blog administrator.
© Tentang Dia | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™