IKLAN

28 October 2012

Kraker Kapit Pisang

Assalamualaikum. 

Selamat pagi semua... ada yang belum masuk kerja ke atau masih lagi kat kampung atau masih lagi tersangkut kat jalan. Apa pun Iera doakan semuanya selamat sampai ke rumah masing-masing. Biar lambat asalkan selamat. 


Macam tak percaya pulak biskut pun boleh di goreng tapi itulah hakikatnya Kalau dulu tak percaya pasal ais krim boleh digoreng tapi bila tengok caranya baru tahu rupanya. Dah lama nak cuba resepi ni dari Dapur Rahel. Niat asal beli biskut kraker ni nak buat bingka kraker tapi sampai ke sudah tak buat. Bila tengok resepi ni macam senang je, lebih baik cuba yang ni dulu cuma kena tunggu hubby belikan pisang je. 


Memang tak menyesal mencubanya, ternyata sedap. Terima kasih kepada tuan punya resepi, minta izin CNP resepi kat sini ye..

Kraker Kapit Pisang
Sumber Resepi:Sedap

Bahan-bahan:
28 keping biskut kraker
Minyak untuk menggoreng

Bahan inti:

2 sudu makan marjerin
2 ulas (250g) pisang tanduk,dipotong dadu---->i guna pisang emas
3 sudu makan gula merah---->i guna brown sugar
1 sudu teh serbuk kayu manis
4 sudu teh bijan---->yang ni i tak letak pun
4 sudu makan tepung gandum dan
4 sudu makan air,larutkan utk memekatkan

Bahan Pencelup (kacau rata):
100g tepung gandum
1 sudu makan tepung beras
1 biji telur
150ml air
1 sudu makan gula tepung
1/2 sudu teh garam

Cara membuatnya:
1.Untuk intinya,panaskan marjerin.Masukkan pisang,gula merah,serbuk kayu manis dan bijan. Kacau rata sehingga pisang layu.
2.Masukkan larutan tepung gandum dan masak sehingga pekat.
3.Sapukan di atas biskut kraker.Tutup dengan biskut kraker yang lain pula.
4.Celupkan ke dalam bahan pencelup.
5.Goreng sehingga masak dalam minyak yang penuh.
Photobucket

1 comment:

TeacherAzimah said...
This comment has been removed by a blog administrator.
© Tentang Dia | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™