Ayam Phat Phet
Salam Kembali.....
Menu yang agak ringkas malam tadi. Itu pun untuk menghabiskan stok ayam dalam peti ais. Oleh kerana masak dalam lintang pukang, so rasanya pun jadi lintang pukang juga. Terima kasih kepada Tun Telani kerana sudi kongsi resepi yang simple ini.
- 5 biji cili padi(me guna 3 je)
- 2 hiris halia
- kunyit hidup (me guna tsp kunyit serbuk)
- 1 atau 2 batang serai
- 5 ulas bawang putih
- 1 biji bawang besar
Bahan B
- 3 keping ayam
- 1 batang serai
- 1 asam keping
- 4 helai daun limau purut
- 2 sudu sos tiram - tun tambah
- sedikit Garam dan Gula
Cara-cara
- Blend bahan A dan tumis hingga naik bau
- Masukkan bahan B dan air (ikut byk mana kuah yg nak, tun letak around 1-2cup).
- masak till mendidih, n kuah nmpak pekat.
- done ^^
No comments:
Post a Comment