IKLAN

19 June 2013

Bihun Goreng Tomyam Simple

Assalamualaikum....

Pagi ni iera cuma masak ini je untuk anak-anak lunch balik sekolah nanti. Sekali sekala apa salahnya tukar selera, tentu dia orang pun boring asyik makan nasi je. Sebenarnya iera dah banyak kali goreng bihun macam ni. Macam kena je dengan selera anak-anak. Sebelum ini iera asyik goreng bihun putih je (ala2 singapore) sebab afaf & adam memang tak makan kalau goreng ada warna tapi abang2 dah boring asyik goreng macam tu je. Pertama kali goreng ikut resepi ni memang sedap malah simple je bahan-bahannya. Terima kasih kepada tuan punya resepi dan iera copy resepi ni dari Blog Simply Mama. ... 

 

BAHAN :

1 bungkus Bihun - rendam, bila lembut, toskan 
300gm udang - ganti chicken ball
200gm isi ayam 
3 ulas bawang putih - diketuk 
5 ulas bawang merah - dikisar 
2 batang serai - diketuk sedikit 
2 kiub perencah tomyam (maggi/knorr) ~ i guna pes tomyam - guna kuib tomyam
cili api - bagi yg mahukan lebih rasa pedas - tak letak
5 s/b cili mesin 
1 biji telur ~ i xletak - iera letak
3 helai daun limau purut - dicarik2kan 
Kobis - di potong pjg (halus) - sayur campur
Carrot - dipotong pjg (spt btg mancis) 
2 biji tomato - dihiris nipis2 - tak de
1 mangkuk air - jika ingin mi basah lebihkan sukatan air 
Daun saderi ~ i xletak- sama

Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan serai hingga wangi. Masukkan ayam dan kacau. Masukkan pula bawang merah yg telah dikisar dan perencah tomyam dan cili mesin. Goreng sehingga pecah minyak. Masukkan udang dan gorenglah sekejap baru masukkan telur. Masukkan air, garam dan gula secukup rasa. Untuk mendapatkan rasa yg lebih sedap bolehlah dibuat stok udang dengan merebus kepala dan kulit udang yg telah dibersihkan. Masak hingga mendidih dan masukkan sayur2an (kobis, carrot dan tomato yg telah dipotong). Masukkan juga daun limau purut yg telah dicarik2kan. Bila sayuran dah agak lembut, masukkan mihun tadi dan goreng hingga ramuan sebati dan mi menjadi lembut (Jika ingin mi yg basah lebihkan air/stok udang). Hidangkan ke dalam pinggan dan taburkan dengan daun saderi yg telah dihiris halus



Photobucket

1 comment:

tun_telani said...

Salam kak iera.. dh lama x goreng bihun.. hasben tun xsuka sgt mkn bihun, jd x leh goreng kerap sgt.. wat goreng tomyam simple2 camni mesti sedap kan.

© Tentang Dia | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™