Antara aktiviti Iera hari minggu yang lepas. Saja nak buat stok frozen sementara cuti sekolah yang akan berakhir tak lama lagi. Nanti sekolah dah buka, bolehlah sediakan untuk anak2 breakfast ke sekolah nanti. Sebenarnya iera dah lama nak try resepi doh karipap dari Tun Telani ni setelah melihat ramai dah mencubanya. Tapi disebabkan dah lama tak beli yang dah siap frozen, teringinlah pula mencuba bakat yang tak berapa ada ni. Pada mulanya iera guna acuan karipap je, main kapit je. Bila dah siap susun, ianya terbuka balik tapi tak semualah. (org ckp letak bancuhan tepung kat kulit tp malas nak letak). Kesudahannya iera kelim dgn tangan je walaupun tak berapa cantik. Janji ianya tertutup...
DOH KARIPAP
Resipi Oleh ~ Tun Telani @ Life is a constant battle ( TQ )
Sumber Dari ~ Izah @ Izah Muffin Lover, Akak Nor @ Secubit Garam, Akak Ummi @ Home Sweet Home
Sumber Dari ~ Izah @ Izah Muffin Lover, Akak Nor @ Secubit Garam, Akak Ummi @ Home Sweet Home
Bahan² * Iera buat 2 adunan (lebih kurang 1kilo tepung)
4 cawan tepung
2 sudu besar margerin _ ( Diana guna mentega )
1/2 cawan minyak
3/4 cawan air
1/2 sudu teh garam
Cara²
4 cawan tepung
2 sudu besar margerin _ ( Diana guna mentega )
1/2 cawan minyak
3/4 cawan air
1/2 sudu teh garam
Cara²
- Panaskan margerin dan minyak dalam periuk hingga margerin cair ( tak perlu didih ). Tutup api.
- Segera masukkan tepung ke dalam periuk tadi ( *akak sediakan tepung yang dalam bekas, dan tuang jek minyak dan mentega panas tadi.) Gaul guna garpu biar crumble sikit. ( jgn guna tangan, melecur nanti ).
- Bila adunan agak sejuk, campurkan air dan garam dan uli lebih kurang 15 minit hingga nampak doh lembut dan berminyak. Bolehlah dibuat karipap dengan inti kegemaran.· INTI UBI KENTANGResipi Oleh ~ Ros @ Jintan ManisSumber Dari ~ Izah @ Izah Muffin Lover & Akak Ummi @ Home Sweet HomeCNP : skybluemelleymeyBahan²1 biji keledek saiz besar ( boleh diganti dengan kentang ) _ Diana guna ubi kentang1/2 gengam ikan bilis ( boleh ganti dengan daging atau isi ayam ) - ayam2 sudu besar udang kering2 sudu besar serbuk kari1 sudu besa cili kisar - tak letakGaram
Cara²· Potong dadu keledek dan rendam dalam air, blend udang kering dan ikan bilis hingga hancur, ketepikan.· Panaskan minyak dan tumis cili kisar, dan pes serbuk kari hingga garing.· Kemudian masukkan bahan yang di blend tadi dan kacau sebati.· Akhir sekali masukkan keledek dan 1 cawan air. Kacau selalu dan biarkan keledek empuk.· Sesuaikan rasa, masukkan garam, setelah masak dan inti agak kering, tutup api dan sejukkan.· Bolehlah memulakan sesi membuat karipap.
Siap utk frozen |
2 comments:
Hr tu donut ni karipap plak bestnya!!!
alahai...rajin sungguh dia....bertuah badan..
Post a Comment