Assalamualaikum....
Resepi Asal : Chef Hanieliza
Sumber : 1 Hari 1 Resepi
Bahan A
500 gm ikan pari (dibersihkan)
10 biji bendi (tak letak ganti terung bulat)
1 biji tomato
1/2 cawan air asam jawa
5 tangkai daun kesum
3 cawan air
3 sudu makan minyak masak
garam secukup rasa
Bahan B (Dikisar)
20 tangkai cili kering
1 labu bawang besar
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu teh serbuk kunyit
Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga pecah minyak dan wangi.
2. Masukkan air asam jawa dan air. Renehkan sehingga mendidih.
3. Masukkan ikan, garam, daun kesum dan bendi, kemudian biarkan sehingga mendidih lagi.
4. Masukkan tomato perlahankan api, biarkan sehingga pecah minyak dan sayur lembut.
5. Angkat dan hidangkan dengan nasi putih dan ikan masin
6 comments:
mcm family nurul ada 4 beradik.gurl semuanya.kalau masak mmg masak asam pedas kena belajar dulu.kalau tak geti msk asam pedas mama n abah bising=)
salam perkenalan juga :-) wahhh iera masak ya..
Salam iera.Menyelerakan.kak Ros dari sinaranmenu pon dah ikut sekapal ni.Nanti kak Ros jenguk lagi ya.
Beberapa hari lepas, ibu yusuf pun masak asam pedas. Ada lg daun kesum dlm peti sejuk, boleh buat kali kedua ni.. :D
sedapnyaaa asam pedas. lama tak makan. nak raasa kuah2 pun jadi ler. hehe
nampak maca pajeri pulak.hehe..asam pedas ikan pari mmg sedap..:)
Post a Comment