IKLAN

08 March 2012

Cheese Tart & Tempahan


Assalamualaikum...

Satu ketika dulu, agak rancak juga Iera terima tempahan cheese tart tetapi disebabkan masa terhad dan kesihatan tidak mengizinkan Iera stop sekejap walaupun orang asyik bertanya je. Customer kita bukan orang jauh2 pun cuma dekat2 rumah je. Tak termampu untuk buat delivery jauh-jauh.......

Sejak Iera diperkenalkan resepi yang sedap ini dari Kak Azita Zain ni, iera tetap setia pada resepi ni je. Semua customer yang order rata-rata memberikan pujian positif. Kalau tak, takkan dia orang order berulang-ulang kali. Betul tak? Terima kasih pada kak azita kerana berkongsi resepi yang sedap ini.



Tart Crust / Shell

Bahan-bahan :
170gm marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :
  1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
  4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
  5. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.

Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.



Cream Cheese Filling

Bahan-bahan :
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Cara-cara :
  1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
  3. Masukkan filling ke dalam kulit tat.
  4. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.

Filling :
Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll.

Cara-cara ( rujuk gambar ) :
  1. Tart crust yang sedia untuk dibakar.
  2. Tart crust yang telah siap dibakar dan disusun ke dalam loyang untuk proses seterusnya.
  3. Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filling..lebih sedap!
  4. Picitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi.
  5. Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan beberapa titik pewarna.
  6. Kacau rata2 hingga mendapat warna yang diinginkan.
  7. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
  8. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak lebih cantik...)
  9. Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut.
  10. Bakar selama 5 minit. Siap!!!


Photobucket

3 comments:

Sue @ Nenie said...

Salam Iera..Alhamdulillah..itu namanya rezeki

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Iera...akak belum try lagi cheese tart...nanti senang nak try jugalah cntik chocolate chips di bawah tu

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Iera...akak belum try lagi cheese tart...nanti senang nak try jugalah cntik chocolate chips di bawah tu

© Tentang Dia | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™