IKLAN

06 March 2012

NIGELLA'S CHOCOLATE CHIPS MUFFIN


Assalamualaikum.....

Tuan rumah tengah rajin ni, kalau dah kena virus malas tak berasaplah dapur kita nanti. Lagipun kita ni hantu kek & muffin walaupun sedang berimpian utk turunkan berat badan. Makin hari makin meningkat je....
Okeylah, kita layan je muffin kat atas tu. Ini kali kedua Iera buat tapi kali ni derhaka sikit sebab menggunakan saki baki stok yang ada.


NIGELLA'S CHOCOLATE CHIPS MUFFIN
(recipe souce : adapted from SSB with minor changes)
source : K.Nor@SecubitGaram
*makes 12-14 muffins

Ingredients:
250g plain flour
2 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda ~ k.nor letak secubit jer
2 tbsp good quality cocoa powder
170g caster sugar ~ k.nor guna 150gm 
 150g chocolate chips (save 1/4 of the chips for sprinkling, i use twist white choc and chocolate chips)- ganti badam & strawberry chip
200ml milk
80ml vegetable oil
1 large egg
1 tsp pure vanilla extract 
 Method:
1. Preheat the oven to 200 deg C (next time I will reduce to 180-190c).
2. Put the flour, baking powder, baking soda, cocoa, sugar, and 3/4 of the chocolate chips into a large bowl and mix well.
3. Pour all the liquid ingredients into a measuring jug and mix well.
4. Mix the dry and wet ingredients together with slow and gentle strokes. Stop stirring once the last traces of flour disappear. Do not overmix. A lumpy batter will ensure the muffins stay moist and fluffy.
5. Spoon the batter into paper muffin cases.
6. Sprinkle the remaining 1/4 chocolate chips on top and bake for 20 minutes or until the muffins are dark, risen and springy.



Photobucket

6 comments:

Cheq Sue said...

menarik je gabungan coklat dan choc chip pink tu... entah bila nak cuba, sekarang dah tutup kedai, maklumlah nak cuti balik kg ni.. :)

Aiez & Berry said...

whaha!nampak sedap je chips tu.nak jugak.. >,< heheh..if you don't mind, please follow me back and klik iklan nuffnang dan adverlets sy.okeh. papai!

leen said...

jalan2...kesini...cantiknya muffin dia...nanti nak cubala...kalu free..jalan2 rumah kita ye...

Kamsiah said...

sedapnya ...pekena pulak dgn teh o panas2...

izahdaut said...

semalam dah tengok muffin ni. tapi tak sempat nk komen kecomelan muffin iera ni. cumil sesangattt.. tak buat lagi resepi ni. tapi masih duk dlm lizt ;-)

Sue @ Nenie said...

Salam...Sue pun dah lama masuk list sejak Ady buat tayangan kat blog dia, tapi sampai sekarang pun tak buat-buat lagi....

Emmm nampak cantiklah muffin ni...Sama je bentuk kejadiannya

© Tentang Dia | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™