Harap tak de sesiapa yang marah ye sebab pagi-pagi dah tayang ayam percik kat sini. Ini adalah menu berbuka puasa semalam dan merangkap menu bersahur sekali. Rasanya dah lama benar tak buat menu macam ni. Anak-anak pun ada cakap, ummi masak ni bulan puasa je, kalau tak puasa ummi tak buat pun...hehehe.
Ayam Percik Kelantan
Oleh: Azie Kitchen
Bahan bahan:
1 ekor ayam – potong 4 * 3 ketul
Bahan Perap:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Garam secukupnya
Bahan Kuah:
2 pek santan pekat *santan segera RM3.00
10 ulas bawang merah
1 inci halia
1 batang halia
3 tangkai cili kering - boleh lebih jika suka pedas * 1 sudu
cili giling je
Garam secukupnya
Gula – kena ada rasa manis
1/4 keping asam keping - letak sekejap dan dikeluarkan takut
terlebih masam
Cara-Caranya:
Kisar bahan perap sehingga halus dan perap pada ayam dalam 30
minit. Bakar ayam sehingga separuh masak. Saya kukus ayam terlebih dahulu sebab
mahu cepat. Sementara ayam dibakar, siapkan bahan kuah.
Kisar semua bahan kuah dan masakkan atas dapur dengan api
perlahan sambil terus dikacau. Masak sehingga kuah pekat. Masukkan garam dan
gula. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.
Kerja mudah.... bakar je dalam pemanggang ajaib |
1 comment:
alahai.. sedapnyerrr.. dh lama x makan ayam percik.. tun pulak kuih2 tradisional mmg biasanya bln puasa la baru merasa. bulan2 lain mmg xpernah buat. hihi
Post a Comment