IKLAN

18 July 2013

Puding Karamel Yang Sedap

Salam kembali...

Petang-petang ni kalau terpandang mesti terliur dibuatnya kan? tak payah cakap orang lain, iera tengok pun terliur juga tapi minta maaf banyak-banyaklah ye, dah habis pun semalam. Baru hari ni berkesempatan nak kongsi kat sini. Puding ni teramatlah sedap bagi iera. Terima kasih kepada tuan punya resepi kerana sudi kongsi resepi yang sedap ini. Minta izin CNP resepi kat sini ye...


Puding Karamel
Oleh : Azie Kitchen
Untuk 20 bekas

1 tin susu pekat manis (kurangkan jika tidak suka manis) – iera kurangkan
1 tin susu cair
1 tin air
5-6 telur – buang mata - 6 biji gred b
Esen Vanila
1 ½ cawan gula pasir
3 cawan air

Cara-caranya:
Goreng gula hingga perang. Bila gula bertukar warna, baru masukkan air. Masak sehingga menggelegak dan gula hangus menjadi cair semula

Tutup api dan biarkan sejuk sebelum disimpan dalam peti ais. Esok pagi, masukkan ke dalam bekas bekas kecil

Telur dibuang mata dan dipukul tetapi jangan sampai berbuih. Masukkan semua bahan lain. Kacau sehingga sebati

Tuang ke dalam bekas kecil yang telah diisi dengan air gula hangus
Panaskan periuk pengukus sehingga air mendidih. Kukus selama 10 minit atau sehingga masak. Sentiasa di lap penutup pengukus supaya permukaan karamel menjadi cantik



Photobucket

1 comment:

TeacherAzimah said...

Nyam nyam!! Selamat berbuka puasa a:-)

© Tentang Dia | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™