Petang-petang ni kalau terpandang mesti terliur dibuatnya kan? tak payah cakap orang lain, iera tengok pun terliur juga tapi minta maaf banyak-banyaklah ye, dah habis pun semalam. Baru hari ni berkesempatan nak kongsi kat sini. Puding ni teramatlah sedap bagi iera. Terima kasih kepada tuan punya resepi kerana sudi kongsi resepi yang sedap ini. Minta izin CNP resepi kat sini ye...
Puding Karamel
Oleh
: Azie Kitchen
Untuk
20 bekas
1
tin susu pekat manis (kurangkan jika tidak suka manis) – iera kurangkan
1
tin susu cair
1
tin air
5-6
telur – buang mata - 6 biji gred b
Esen
Vanila
1 ½ cawan
gula pasir
3
cawan air
Cara-caranya:
Goreng gula hingga perang. Bila gula
bertukar warna, baru masukkan air. Masak sehingga menggelegak dan gula hangus
menjadi cair semula
Tutup api dan biarkan sejuk sebelum
disimpan dalam peti ais. Esok pagi, masukkan ke dalam bekas bekas kecil
Telur dibuang mata dan dipukul
tetapi jangan sampai berbuih. Masukkan semua bahan lain. Kacau sehingga sebati
Tuang ke dalam bekas kecil yang
telah diisi dengan air gula hangus
Panaskan periuk pengukus sehingga
air mendidih. Kukus selama 10 minit atau sehingga masak. Sentiasa di lap
penutup pengukus supaya permukaan karamel menjadi cantik
1 comment:
Nyam nyam!! Selamat berbuka puasa a:-)
Post a Comment