IKLAN

07 December 2014

Apam Yogurt Yang Tersenyum Sipu!!

Assalamualaikum....

Cantik jer apam ni mengembang!! anak-anak bising bertanya kenapa rupa apam ni macam ni? selalu buat apam comel jer. Macam apam pokadot tu... kali ni merekah pulak. Tak kisahlah merekah atau tak, janji sedap


Resepi apam ni iera ambil dari Dapur Masam Manis. Terima kasih kepada tuan punya resepi kerana sudi kongsi resepi apam yang sedap ini. Minta inzin CNP resepi kat sini ye..Terima kasih


APAM YOGURT
by :  Rima
Sumber : Izah 
CNP : Kak Azlita

BAhan Bahan

2 cawan gula castor *kurangkan ( iera letak 1/2 cawan)
1 sdt ovallete
2 cawan tepung gandum
1 cawan yogurt asli
2 biji telur
1/2 sdt double action baking powder
1 sdt serbuk koko  - tak letak
1 sdt pes coklat  - iera letak paste pandan


Cara-Cara


Campur semua bahan di atas dalam mixer.
Pukul sampai adunan menjadi pekat, pucat warnanya..*guna high speed.
Adunan menjadi pekat seakan-akan yogurt..
Asingkan sedikit daripada adunan tersebut (lbh krg 5 sdb) dan campurkan serbuk koko dan pes coklat, gaul sebati.
Sendukkan adunan putih ke dalam cup muffin 3/4 cup, sudukan sedikit adunan coklat atasnya.
Kukus dengan api kuat, pastikan kukusan sudah betul-betul panas baru letakkan kuih tadi.Kukus lebih kurang 15 minit, adunan yang masak akan mekar tersenyum...
Sejukkan &; simpan dalam bekas tertutup.
*Pes coklat, serbuk koko boleh diganti dengan apa bahan lain jika inginkan kelainan contoh  jem atau filling dan pewarna kesukaan

*Pastikan menggunakan api yang besar semasa memasak air kukusan dan pastikan juga air kukusan benar2 telah mendidih sepenuhnyer barulah diletakkan apam untuk mendapatkan apam yg mekar.
Penutup kukusan juga hendaklah di balut dgn towel atau kain supaya air tidak menitik atas apam.



Photobucket

9 comments:

cheq da said...

Sedap tgk apam tu..kalau mkn hujan2 gni.selera tul

cheq da said...

Sedap tgk apam tu..kalau mkn hujan2 gni.selera tul

mummy_ayu said...

wah..nice...resepi pun simple.tq for sharing!!

Nazlee Ismail PCL said...

salam, Kuih Apam dulu emak saya buat cuma satu warna shj..putih melepak...dan bebaru ni jumpa org jual kat pasar malam warna pink sokmo. Sebagai daya tarikan kpd pelanggan walau rasanya tetap sama apam jugak.

kalau apam yang terbelah (senyum) tu apa kelebihannya ? nak tau jugak pcl nih.. :)

Ayu said...

Asaalam, iera,
apam yogurt ni so far akak belum pernah cuba..macam teruja aje nak buat..bila tengok dia senyum lebarrr aje tu...:)

zila norazila said...

lama akk x buat nie lah..nk try la..:)

Yana Shaiful said...

comel apamnya..anak2 yana suka sgt kuih apam..klu senyum simpul mcm ni lg dorang suka ^_^

~Aida@MommyAqilMedina~ said...

Tetap nampak sedap..mesti ada rasa yogurt yang masam-masam kan..sedapnyaa..hehee

Maria Firdz said...

Adehh... Menarik...boleh cuba...

© Tentang Dia | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™